KENKIEN HOITO-OHJEET


Pohjat

Nahkapohjia voi kuin voikin käyttää sellaisenaan kuivissa sääolosuhteissa. Niihin kehittyy luonnollinen pito kun nahkapinta karhistuu. On siis makuasia haluaako ne välttämättä suojata kumisilla pohjilla. Kosteissa olosuhteissa nahkapohjat kärsivät, jos niitä ei muista kuivata heti käytön jälkeen kunnolla. Jos siis päätät pitää pohjat nahkaisina niin ne on syytä kuivattaa aina hyvin käytön jälkeen jättämällä ne kuivumaan luonnollisesti. Älä käytä kuumia ilmapuhaltimia tai patteria sillä ne kuivattavat nahan. Vaihtoehtoisesti nahkapohjien käyttöikä paranee huomattavasti jos suojaa nahkapohjat kumisilla puolipohjilla. Tällöin myös pohjan ommel säilyy rikkoontumattomana. Kumiset puolipohjat on helppo vaihtaa ja niitä pitääkin vaihtaa säännöllisin väliajoin sen mukaan kuinka paljon kulutusta pohja on saanut.       

Korko

Korkolaput on syytä laitattaa heti uutena jos korko on osittain nahkaa. Muutenkin korkolappuja pitää vaihdattaa aina kun ne alkavat lähentyä 2mm paksuutta. Kulutuksen ei saisi päästä itse korkoon asti koska silloin itse korko vaurioituu jolloin korjaaminen on hankalampaa ja kalliimpaa. 

Pintanahka

Pintanahka on syytä suojata jo uutena kosteudelta ja lialta suojasuihkeella, joka on tarkoitettu pintanahalle. Anna suojasuihkeen kuivua hyvin käsittelyn jälkeen.  Jos kengässä on useampia eri materiaaleja niin peitä ne osat suojaan jotka eivät ole pintanahkaa ennen suojasuihkeen laittoa. Lian voi poistaa kuivalla liinalla pintanahasta ja jos lika on tiukemmin kiinni niin voi käyttää myös kosteaa liinaa. Jos olet pyyhkinyt kengät kostealla liinalla anna niiden kuivua hyvin ennen muita käsittelyjä. Kun kengät ovat kuivuneet niin voit tämän jälkeen käsitellä ne korkealaatuisilla hoitovoiteilla. Valitse aina mahdollisimman oikea väri vastaamaan kenkien omaa väriä. Voit myös kiillottaa pinnan harjalla tai liinalla. Vältä silikonipohjaisia kiillotusaineita. 

Kiiltonahka

Kiiltonahasta voi pyyhkiä lian kostealla liinalla jossa voi olla hieman saippuaa mukana. Mikäli väri on päässyt kulumaan niin käytä kiiltonahalle tarkoitettuja suoja-aineita ja korjausvärejä. 

Mokka- ja haljasnahka

Mokkanahka on hyvä suojata jo heti uutena sille tarkoitetulla suojasuihkeella. Käsittely on hyvä toistaa useasti käyttötarpeen mukaan. Jos nahkaan on päässyt pinttymään likaa niin sen voi pyyhkiä pois mokkanahalle tarkoitetulla puhdistuskumilla tai sienellä. Harjaa lopuksi pinta mokkanahalle tarkoitetulla harjalla. Huomioi mokkanahan pinnan karvojen suunta ja harjaa samaan suuntaan ettei väri näytä erilaiselta eri kulmista.  

Tekstiilikuidut

Suojaa tekstiili sille tarkoitetulla suojasuihkeella. Suojasuihke muodostaa suojaavan kalvon jolloin kenkiin tuleva lika on helpompi pyyhkiä pois. Tekstiilipintaisia kenkiä voi myös "pestä" vaahtoavalla puhdistusaineella jota voi levittää kengän pintaan liinalla pyörivin liikkein. Suojaa sisäpuoli pienellä pyyhkeellä ja kun olet suorittanut "pesun" niin jätä pyyhe kenkään vielä joksikin aikaa. Poista pyyhe ja anna kenkien vielä kuivua hyvin. 

Metallipintainen nahka

Metallinahalle voi levittää sille tarkoitettu suojavoide suojaamaan pintaa. Lian ja pölyt voi pyyhkiä kostealla liinalla. 

Muiden materiaalien hoitoon löytyy ohjeita internetistä hyvin. Listasin tähän nyt materiaalit joita SÄIE käyttää pääasiassa kengissään.